Gamnacke

Gamnacke beskriver problemet med en hållning där huvudet är framskjutet. I optimala fall ska huvudet ha sin position ovanför kotpelaren och öronen ovanför axlarna.  För varje centimeter som huvudet är framskjutet så ökar dess vikt. Huvudet som väger ca 5-6 kg kan via en hävstångseffekt väga upp emot 15 – 20 kg i kraftiga fall av gamnacke.  Detta innebär samtidigt en ökad belastning på nackens strukturer.

Gamnacke

Gamnacke är ofta negativt för hälsan och kan på sikt leda till  både kronisk smärta, domningar i armar och fingrar och påverka andningen negativt.  Även käkproblem, tinnitus och huvudvärk kan påverkas av hållningen och gamnacke.

Orsakerna till framskjutet huvud och dålig kroppshållning är ofta relaterat till vår livsstil eller arbetsmiljö.  Användandet av smarta telefoner, surfplattar och datorer är en stor bov. Men även arbetsmiljön i många yrken påverkar hållningen. Läs mer i artikeln ergonomin viktig för hållningen.

Många har dock dålig koll på att de har gamnacke.  Man kanske tror att det är fullt normalt att  ha huvudet så framskjutet som man har.

Testa om du har gamnacke!

Gamnacke test

Luta dig med ryggen mot en vägg.  Tryck sedan rumpan och skulderbladen mot väggen. (Hälarna kan  vara en bit framför).

Kontrollerna nu om ditt huvud rör mot väggen. Om inte så har du framskjutet huvud (gamnacke).

Vissa personer kan inte ens komma in till väggen fast man försöker. Då har det såklart gått långt och blir svårare att göra något åt.  Men man kan oftast göra något åt sin dåliga hållning även om den är kraftig.

Varför har man gamnacke?

Gamnacke hör ofta ihop med svaga och otränade muskler mellan skulderblad samt korta/tajta bröstmuskler, hals/nackmuskler. Se även artikeln Upper & Lower Crossed Syndrome.

 

Vad kan man gör åt sin gamnacke?

Strategin är oftast att träna upp svaga muskler samt stretcha och töja ut spända eller tajta muskler.

I vår blogg hittar du flera bra tips på övningar för att minska gamnacke.

 

Minska din gamnacke med hållningsväst från Hälsovästen®

Minska din gamnacke med en Hälsovästen

En hållningsväst kan många gånger vara ett bra hjälpmedel för att påminna din kropp om korrekt hållning.  När man använder den så stretchas dina bröstmuskler samtidigt som dina muskler mellan skulderbladen får stöd att fungera som de ska.

Läs mer >>